Lijf en leed
Hoe we eruitzien kunnen we niet helemaal zelf kiezen. Je wordt nu eenmaal geboren met bepaalde maten en gewichten. Je kreeg van moeder/vader natuur die neus, die oren, die gestalte of die grootte van borsten. Wat je natuurlijk wel zelf kan invullen is welke kleren je aantrekt, welk kapsel je staat, hoe goed je jezelf verzorgt of welke bril je opzet. En ook die zaken geven je uiterlijk een heel eigen touch die je zoveel kan aanpassen als je zelf wil.
Om je uiterlijk te veranderen kan je ook je toevlucht zoeken tot de vandaag zeer populaire plastische chirurgie. Uit een enquête van De Maakbare Mens vzw uit 2005 blijkt dat bijna 60% van de ondervraagden iemand kent die een esthetische ingreep onderging en dat 18% een esthetische ingreep in de toekomst mogelijk acht.
Iedereen kiest zelf wat zij of hij wil met haar of zijn lijf. Sommigen gaan voor erg naturel, doen niet mee aan modegrillen. Anderen zijn niet vies van wat hulp van buitenaf. In dit geval de plastische chirurg. En alles is mogelijk. Als je niet weet wat aan jezelf te veranderen dan helpen de huidige tv-programma’s je wel op weg. Niets is en lijkt nog onmogelijk in de wondere wereld van de plastische chirurgie.
Op deze pagina vind je informatie, fabeltjes, tips en regelgeving. Wil je je beter in je vel voelen zonder mes? Surf dan naar de “I feel good” pagina op deze website voor een instant happy-gevoel.
What’s in a name?
Plastische, cosmetische, esthetische en reconstructieve chirurgie worden vaak door elkaar gebruikt maar betekenen niet hetzelfde.
Plastische chirurgie is de verzamelnaam voor zowel esthetische of cosmetische chirurgie en reconstructieve chirurgie.
Reconstructieve chirurgie
wordt toegepast om letsels die een gevolg zijn van bv. een ongeval of ziekte te herstellen.
Esthetische of cosmetische chirurgie
wordt toegepast om het lichaam te veranderen zonder dat daar een medische oorzaak voor is. Altijd om het lichaam ‘mooier’ te maken.
> cosmetisch-geneeskundige
ingrepen:
bv. botox of laserbehandelingen
> licht cosmetisch-chirurgische ingrepen:
bv. wenkbrouwlift onder plaatselijke verdoving
> zware cosmetisch-chirurgische ingrepen:
bv. borstvergroting of facelift
De cijfers
Hoeveel mensen gebruik maken van plastische chirurgie is niet bekend. We weten dus niet hoeveel operaties er per jaar plaatsvinden en ook niet om welk soort operaties het dan gaat. Dit komt omdat deze operaties niet worden terugbetaald door het ziekenfonds en dus ook niet worden geregistreerd. Uitzondering hierbij zijn de reconstructieve ingrepen die in bepaalde gevallen wel worden vergoed. Je kan zelf bij je ziekenfonds meer informatie vragen over terugbetaling.
Wel worden in de media vaak cijfers bekend gemaakt die vertellen wie plastische chirurgie gebruikt en hoe vaak. Deze cijfers zijn meestal afkomstig van enquêtes of registraties in privéklinieken. Deze cijfers zijn natuurlijk nooit volledig maar ze geven wel een beeld mee van de huidige trends: plastische chirurgie is populairder dan ooit, het aantal operaties stijgt, zowel bij vrouwen als bij mannen.
Plastic fantastic?
Vooraleer je de stap waagt naar die operatie, lees dan eerst even dit:
Eerst denken, dan doen.
Bedenk goed waarom je iets aan jezelf wil veranderen met plastische chirurgie. Doe dit op een rustig moment en niet in volle stressperiode. Is het die neus die je echt ongelukkig maakt of ben je ongelukkig om andere redenen? Denk ook al na over hoe je je na de eventuele operatie gaat voelen. Lastig, maar wel belangrijk om je echte wens goed in te schatten.
Een second opinion is geen luxe.
Een vriend(in) die naar je luistert kan je zeker bijstaan in je voornemen om iets aan jezelf te veranderen. Ga te rade bij haar/hem of zelfs bij een psycholoog als je daar zin in hebt. Kortom, praat erover.
Een geïnformeerde vrouw of man is er twee waard.
Check op voorhand de arts of kliniek van je keuze. Vraag aan je huisarts om je door te verwijzen naar een erkend en gespecialiseerd chirurg, zo ben je zeker. Je vindt ook een lijst van officieel erkende plastisch chirurgen in België op
http://www.rbsps.org
. Praat op voorhand met de chirurg over de ingreep en alles wat erbij komt kijken: jouw verwachting, de operatie, de nazorg, eventuele complicaties, effect op lange termijn enz. Ga desnoods bij meerdere chirurgen langs en kies uiteindelijk voor die arts of kliniek waar jij je het best bij voelt.
Verwacht niet het onmogelijke.
Een schoonheidsoperatie geeft je natuurlijk geen perfect leven of geweldig zelfbeeld. Dat is een onrealistische verwachting. Wel kan het de onzekerheid over je lichaam in bepaalde mate wegnemen. Het is nuttig om hier op voorhand goed over na te denken. Wees je er ook van bewust dat het resultaat niet voor eeuwig is en verschilt van ingreep tot ingreep.
Het is en blijft een operatie.
Complicaties zijn altijd mogelijk, zoals bij elke operatie trouwens. Zorg dat je via je arts voldoende op de hoogte bent van de mogelijke risico’s. Bereid je tevens voor op een herstelperiode van minstens 6 weken. De wonde moet immers helen. Ook littekens zijn meestal een gevolg van operaties, al verschilt de grootte ervan wederom van ingreep tot ingreep.
Wat nu met het schoonheidsideaal?
Je moet je steeds afvragen of jouw keuze om over te gaan tot een schoonheidsoperatie wel echt jouw eigen keuze is. Want of we het nu willen of niet, we worden beïnvloed. Door anderen, door de media, door glossy modebladen, door sterren op de rode loper. Het schoonheidsideaal loert overal en de druk om jong, dun en glad te zijn was nog nooit zo hoog. Deze schoonheidsidealen zijn niet enkel onrealistisch, ze zijn bovendien relatief, veranderen met de tijd en produceren eenheidsworst.
Hier op bimbos.be gaan we voor schoonheid in al haar vormen. Wat mooi is hoeft niet bepaald worden door enkele ideaalbeelden. Iedereen heeft plus- en minpunten en bovendien heeft iedereen zijn persoonlijke smaak. Laten we ons dus niet teveel opjutten door al die perfecte en veelal bijgewerkte beelden van schoonheid die we dagelijks op ons krijgen afgevuurd.
Ook elders klinken hoopvolle stemmen om het opgedrongen schoonheidsideaal en de extreme uitwassen ervan te counteren. Zo nam de mode-industrie onlangs eindelijk stappen om graatmagere modellen te weren. Voortaan mag je met een BMI lager dan 18,5 de catwalk niet meer op. Het is een begin.
Regels en wetten
Vandaag zijn er nog niet veel regels over plastische chirurgie. Alles kan en alles mag. Toch zijn er dringend richtlijnen en wetten nodig om duidelijkheid te scheppen en misbruik tegen te gaan.
Welke arts doet wat?
Al wie in België een diploma van huisarts bezit mag in feite plastische chirurgie toepassen. Er staat immers geen verdere reglementering over deze tak van de geneeskunde in de wet. Maar vele cosmetische ingrepen zijn eigenlijk ingrijpende chirurgische operaties waaraan heel wat risico’s zijn verbonden. Voor zulke ingrepen zijn dan ook gespecialiseerde artsen nodig die de kennis en ervaring hebben om ze uit te voeren: gaande van een juiste diagnose, tot de ingreep zelf, de nazorg en goede behandeling van eventuele complicaties.
>> Daarom is er nood aan:
• een wet die bepaalt welke artsen plastische ingrepen mogen uitvoeren
• een protocol voor plastisch chirurgen met een reeks voorwaarden waaraan bij elke plastische ingreep moet voldaan worden tegenover de patiënt: een verplicht voorafgaand psychosociaal consult, informatieplicht, een gedetailleerde kostenraming en bedenktijd.
• regels voor privéklinieken, die zich nu enkel aan deontologische voorschriften moeten houden
Het beautysalon: wat kan en wat niet
In het schoonheidsinstituut kan je terecht voor heel wat behandelingen: verzorging, relaxatie, maar ook ontharing, verjongingskuren enz. Vooral deze laatste vereisen eveneens gekwalificeerde en gespecialiseerde uitvoerders. Er zijn wel professionele schoonheidssalons met uitstekende medewerkers, maar vermits er geen wettelijke omkadering is, weet je niet wie echt professioneel werkt en wie niet.
>> Daarom is er nood aan:
• regelgeving met betrekking tot welke niet-chirurgische schoonheidsbehandelingen kunnen worden uitgevoerd door niet-artsen in schoonheidsinstituten en welke door dermatologen
Reclame
In tijdschriften en reclamefolders zie je al te vaak aanbiedingen voor vermageringskuren, anti-rimpelbehandelingen en zelfs borstvergrotingen. De mooiste voor- en na foto’s prijken op websites en in magazines. De cosmetische en plastische industrie spreken hun potentiële patiënten vooral aan als consumenten met een eenzijdige berichtgeving: succes stories.
>> Daarom is er nood aan:
• een goede afbakening die bepaald welk soort van reclame kan of niet en voor welke ingrepen
• een bepaling waaraan advertenties moeten voldoen en welke informatie er dient in worden opgenomen
Fabeltjes
Feministen zijn vies van plastische chirurgie!
Alle feministen over dezelfde kam scheren is al een foute conclusie om mee te beginnen. Sommigen hebben er geen problemen mee, anderen zijn inderdaad radicaal tegen, maar de meeste pleiten ervoor om er gezond mee om te springen. Zij zien plastische chirurgie niet los van de maatschappij waarin we nu leven, de druk om mooi, jong en aantrekkelijk te zijn loert overal. De populariteit van plastische chirurgie is daar een rechtstreeks gevolg van.
Enkel vrouwen maken gebruik van plastische chirurgie?!
Ook die tijden zijn voorbij. Zowel vrouwen als mannen maken gebruik van plastische chirurgie. Het enige verschil tussen beiden is de aard van de ingreep: vrouwen kiezen voor andere mooimakers dan mannen.
Plastische chirurgie wordt gebruikt om er uit te zien als een ster!
Er zijn inderdaad mensen die ver gaan en hun idool als uiterlijk ideaal zien. In de VS is er op MTV het programma ‘I want a famous face’ waarin mensen als zichzelf onder het mes gaan en als dubbelganger van een bekend persoon wakker worden. In werkelijkheid willen de meeste mensen die plastische chirurgie gebruiken gewoon ‘normaal’ zijn in plaats van perfect.