Voel je goed!
Gemakkelijker gezegd dan gedaan. Uit recent onderzoek blijkt dat meisjes en ook jongens zich niet zo lekker in hun lijf voelen. Uit een grootschalige bevraging door jongerenmagazine Joepie bij 8848 jongeren tussen de 12 en de 18 jaar blijkt dat 94% van de tienermeisjes en 75,8% van de jongens een complex hebben. Meisjes zijn bezorgd om hun gewicht, jongens schamen zich voor hun puistjes en tanden.  

Er zijn heel wat verklaringen voor waarom we ons zo massaal niet lekker in ons vel voelen. Volgens sommigen is het de druk van de media. Volgens anderen de enorme keuzevrijheid waar onze generatie mee kampt. Teveel keuze zou mensen onzeker maken en voor onbereikbare doelen zorgen,  zowel wat het innerlijke betreft,  als qua uiterlijk.
 
Wat er ook van aan is, we moeten dringend onszelf wat liever gaan zien, want dat bepaalt mee wat je uitstraalt en hoe je in het leven staat. zij-kant helpt je graag op weg naar een feel-good-gevoel!

Love love love: zie jezelf graag!

Jezelf goed voelen en jezelf graag zien begint bij jezelf aanvaarden zoal je bent. Zowel vanbinnen al vanbuiten. Met volgende tips kom je al een heel eind:

• Iedereen kan wel een aantal dingen opsommen die zij/hij minder mooi vindt aan zichzelf. Het werkt heel bevrijdend om jezelf toch te appreciëren ondanks die zogezegde ‘foutjes’.

En ‘foutjes’ zijn hier eigenlijk relatief, wat de ene mooi vindt, vindt de andere minder mooi en omgekeerd. Wat een geluk dat we niet allemaal dezelfde smaak hebben.

• Focus ook vooral op de dingen waar je wel tevreden over bent en zet die extra in de verf. Hecht niet teveel belang aan je zelfverklaarde minpuntjes en wijs er ook anderen niet voortdurend op.

  • • Wees lief voor je lijf en verzorg je. Een verzorgd uiterlijk is graag gezien! Uit onze bevraging bij vrouwen en mannen tussen 11 en 35 blijkt dat een verzorgd uiterlijk één van de aantrekkelijkste eigenschappen wordt bevonden bij de ander.
  • • Accepteer complimenten over je uiterlijk: antwoord niet met een uitvluchtje maar wel met een welgemeende ‘Danku’! Begin zeker niet te minimaliseren of te wijzen op je minpunten.
  • • Stop mooie foto’s van jezelf niet weg, maar wees er trots op en bekijk ze af en toe.
  • • Als je echt een boost nodig hebt, denk dan eens aan een nieuwe garderobe of een nieuw kapsel. Ook een verzorgingsbeurt in een beautycenter kan wonderen doen voor je zelfbeeld.
  •  
Er is nog zo veel meer: beauty, body and beyond!
't zit vanbinnen?
Naast uiterlijk is er ook nog innerlijke schoonheid. Hoewel met elkaar verbonden, is wie je vanbinnen bent eigenlijk veel belangrijker dan hoe je er vanbuiten uitziet. Wist je trouwens dat uit onderzoek blijkt dat 1/3e  van de meisjes liever de slimste wil zijn dan de knapste. Met volgende tips word je nog mooier!
'tzit vanbinnen?
  • Verwijt jezelf niet te veel! Iedereen maakt wel eens een foutje of zegt wel eens een stommiteit waarvan zij/hij nadien spijt heeft. Hier te lang mee rondlopen is niet goed, zet het uit je hoofd.
  • Je kan niet alles kunnen en iedereen heeft haar/zijn talenten. Als je jezelf afbreekt, denk dan ook aan iets moois dat je overkwam, of iets goeds dat je gedaan hebt.
  • Haal je succes niet teveel neer. Goed nieuws delen is net aangenaam.  Door te vertellen wat je goed hebt gedaan doet de ander enthousiast mee waardoor je nog een grotere boost krijgt.

't zit bij de ander?

  • Vandaag de dag wordt ons veel voorgekauwd. Door het publiek, door de media, door mensen rondom ons. Je moet er zus of zo uitzien om ‘erbij te horen’ en ‘geliefd te worden’. Omdat we bang zijn om afgewezen te worden. Mensen zijn sociale wezens en vinden het belangrijk om in de smaak te vallen op een feestje en om applaus te krijgen op een podium. Het idee dat anderen ons niet leuk vinden, vinden velen ondraaglijk. Je kan je afvragen wat de mening van mensen die je niet kennen waard is. Al je je steevast leuker voordoet dan je bent, heb je misschien een hoop mensen om je heen, maar maakt dit je ook gelukkiger? Investeer liever in een aantal echt goede vrienden die je kennen zoals je bent en om je geven om wie je bent.

Schoonheid is erg relatief
Het modebeeld vroeger was helemaal anders dan nu. Welgevormd en met een zo blank mogelijke huid was het summum van schoonheid en weelderigheid in de 16e en 17e eeuw, denk maar aan de bekende Rubens-vrouwen. Tot voor kort was dun en goedgebruind zeer in. Wat blijkt? Nu willen de modeontwerpers weer bleke modellen en gelden er BMI-criteria op de catwalk. Het is altijd wat. Onmogelijk om aan al deze eisen, of liever trends, te voldoen. Wees dus liever je fantastische zelf, authentiek en lekker in je vel!